Samtal för en förändring

Som huvudregel ses vi på mitt kontor i Ljungsbro. Men utifrån individuella förutsättningar kan samtalen ske helt digitalt om så önskas. Mina digitala kommunikationsvägar är Skype, Meet, Teams, Zoom, Hangout och Messenger.

Du kan när som helst avsluta vårat samarbete.

Jag tar betalt via 10-dagars faktura.

Jag innehar F-skattsedel.

Coaching / stödsamtal – 890:-

Behöver du göra någon förändring i ditt liv, för dig själv, i relation till familjen, vänner eller på jobbet? Vad är skälet till att du inte mår bra eller vill må bättre? Behöver du hjälp med att sortera tankar och känslor, ha hjälp med att ringa in en situation, prioritera, stöd att påverka eller hjälp med att fatta beslut? Jag erbjuder dig samtal med ett coachande förhållningssätt. Hur samtalen läggs upp avgörs mycket på dig som kund. Vi är alla unika individer med olika förutsättningar; sociala, biologiska och erfarenhetsmässiga. Formen och målet med samtalen diskuterar vi vid vår första träff där vi även lägger upp en plan på antalet gånger vi kommer träffas.

Relationssamtal – 890:-

Ibland kör vi fast i våra relationer med exempelvis vår livspartner, vän eller barn. Vi pratar förbi varandra, tycker inte att den andra parten förstår oss eller har olika förväntningar på hur vi vill att relationen ska vara och fungera. Genom att ni tillsammans går på samtal kan jag vara ett bollplank i den situation ni befinner er i just nu och där ni behöver hjälp med att sortera och/eller bearbeta era känslor och tankar. Stödsamtal kan ha en avlastande funktion. Att prata om och få feedback på problem är av stor betydelse för vårt välmående. Genom era gemensamma samtal kan jag ge er stöd med att återfå/skapa en dialog där ni kan uttrycka era respektive åsikter, känslor och behov.
Jag stöttar er i ert arbete med att återknyta kontakten och samhörigheten, öka förståelsen och förtroligheten i relationen och ersätta negativa mönster med positiva och konstruktiva.

Olika begrepp

Socionomer arbetar med människor i utsatthet. Det kan vara barn, unga eller äldre personer som befinner sig i svåra situationer i livet. Socionomer jobbar bland annat med att hjälpa personer med funktionshinder, missbruksproblematik, psykisk ohälsa, kriminalitet eller människor som är våldsutsatta eller hemlösa. I yrket möter socionomen alla typer av människor. Socionomer arbetar med sociala frågor ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att man tar hänsyn till hela individens livssituation när en bedömning av lämpligt stöd görs. Generellt arbetar Socionomer med rådgivning, utredning, stöd och behandling inom olika områden.

Coaching är en stödstruktur för att uppnå mål. Coachens främsta uppgift är att göra klienten framgångsrik i sin egen förändringsprocess. Coachen hjälper och stöttar klienten att själv finna svaren och vägen till förändring/utveckling. Det viktigaste för att en person ska utvecklas är att hen ökar sin kunskap och medvetenhet och agerar på nya sätt. Coachen har ett jag- stärkande förhållningssätt till sin klient och utgår från att klienten både kan och vill ta ansvarar sina val och handlingar.

KBT (Kognitiv Beteende terapeutisk) coaching och är en ny coachingform som strukturerat och målinriktat tittar på det som är problemet här och nu snarare än att ägna sig åt det förflutna som man gör i psykodynamisk terapi. Tankar, känslor och beteenden hänger ihop och påverkar alla varandra och kan förklara mycket av det dåliga måendet vi har. Men på samma sätt kan vi påverka dem så att vi mår bra också. Vid kognitiv coaching fokuserar vi på samspelet mellan individen och dennes omgivning här och nu. Karakteristiskt för kognitiv terapeutisk coaching är också att vi är mer intresserade av problemlösning än av orsaker, och att vi intresserar oss för hur vårt beteende påverkas av våra tankar (kognitioner). Detta utesluter dock inte att man försöker få en förståelse för vilket bagage som kan påverka oss i nuet.

ACC (Acceptance and commitment Coaching) innebär att öka livskvaliteten snarare än att försöka få bort smärtsamma upplevelser. Inom ACC Coaching definieras lidande som negativa tankar och känslor inför, under och efter dessa upplevelser. Förnekande definieras som besatthet av dessa upplevelser, vilket ökar lidandet och minskar möjligheten till framtida tillfredsställelse och lycka. ”Acceptans” i denna coaching syftar på en ovillkorlig acceptans av alla ens upplevelser, särskilt smärtsamma sådana.

Den kognitiva delen består av ett antal tekniker för att hantera det psykologiska lidandet. Till skillnad från klassisk KBT coaching där man ska granska rimligheten i ens egna tankar och därmed avfärda de som är orimliga, går ACC Coaching istället ut på att ändra förhållningssättet till tankarna. En numera spridd ACC Coachingteknik är mindfulness, som går ut på att uppleva det som händer ögonblick för ögonblick i just den situation man befinner sig, snarare än att fundera på sådant som varken är närvarande eller sker i själva situationen.

I alla formerna av professionella samtal är det A och O att den professionella lyssnar aktivt. Man hjälper till att lyfta fram möjligheter, ser alternativ och pekar på konsekvenserna av dem. Kunden formulerar sitt eget problem och på vägen dit ställer man relevanta frågor och hjälper till att finna alternativ.

Vad vill du ha mer av i livet…?

1315352-family-photographs

2160815-feet-warming-at-a-fireplace-with-hands-holding-coffee

155626-family-at-beach

12874755-smiling-couple-hugging-in-autumn-park-from-back

Click edit button to change this text.